26 april 2024

Deelnemers zeer tevreden over CO2-workshop

Om onze leden te ondersteunen, organiseerden we in januari de eerste van een aantal CO2-workshops. Bedrijven waar expert Michiel Steerneman al eens langs was geweest voor een CO2-check, zochten en vonden tijdens de workshop meer verdieping en antwoord op al hun duurzaamheidsvragen.

Eén van de deelnemers was Stephan Groenenboom van Cordupack BV in Stoutenburg-Noord (Utrecht). Stephan heeft binnen het bedrijf veel bordjes hoog te houden. “Dat hoort bij mijn functie als operationeel manager, maar ik heb ook alle vrijheid om te kiezen in welke onderwerpen ik mijn energie steek.” Duurzaamheid gaat hem nauw aan het hart. “Ook in mijn privéleven, binnen ons gezin, doe ik mijn best een steentje bij te dragen. Je wilt toch een mooiere wereld achterlaten voor je kinderen en kleinkinderen.”

Duurzaamheid als speerpunt
Langzaamaan wordt duurzaamheid een vanzelfsprekendheid binnen Cordupack. Stephan ziet vooruitgang, zeker sinds er ruim baan is gemaakt voor de verplichte EML-maatregelen. “Daarin hebben we flinke stappen gemaakt. Er komen ook steeds meer vragen van klanten over duurzaamheid en daar wil ik een passend antwoord op hebben. Dus wat mij betreft maken we van duurzaamheid een speerpunt.”

De CO2-check die Michiel Steerneman bij Cordupack deed, vond Stephan al zeer waardevol. “Die check zorgde ervoor dat we nu een duurzaamheidscertificaat hebben voor elektriciteit. Het zijn die kleine mijlpalen die de weg vooruit markeren.”

Positief verrast
Na de CO2-check meldde Stephan zich dan ook meteen aan voor de CO2-workshop. “Ik was positief verrast, zowel over de inhoud van de workshop als over de andere deelnemers. Binnen onze organisatie is het mijn taak duurzaamheid aan te moedigen, en dan is het leuk om tussen mensen te zitten die dat binnen hun bedrijf ook doen. Heel inspirerend om hun ervaringen te horen. Dat gaf me een goed gevoel – we zitten echt op de goede weg.”

Eén van die andere deelnemers was Karin Kamerman, manager QHSE bij PilloPak BV in Eerbeek (Gelderland). Pillopak is ISO 5001 gecertificeerd, en meet en monitort dus al langere tijd het energieverbruik. Elk jaar staan er nieuwe, energiebesparende projecten op de agenda. Ook Karin is positief over de workshop. “Het was zeker inspirerend en leerzaam. De workshop gaf ons de bevestiging dat we op het juiste spoor zitten en het heeft ons op het idee gebracht om de nullast te gaan checken, het energieverbruik als we niet draaien. Wellicht dat daar nog winst te behalen valt.”

Aanrader
De inzichten en ideeën die Stephan opdeed tijdens de CO2-workshop heeft hij besproken met het management van Cordupack. “Zij zijn ook enthousiast, het gaat ons zeker lukken om de scope 1- en 2-emissies te beperken.”

De eerstvolgende CO2-workshop is op  9 juli a.s. Je kunt je hier aanmelden. Eerst de CO2-check laten uitvoeren? Meld je hier aan.

Stephan: “Als je maar enigszins plek hebt in je agenda om mee te doen met de CO2-workshop, raad ik je aan je in te schrijven. Ik weet zeker dat je dingen hoort waar je wijzer van wordt en waardoor je weer verder kunt. Het is echt een aanrader.”