MVO ISO 26000

Kartoflex heeft met een groep koplopers in 2015 succesvol de collectieve invoering van MVO richtlijn ISO 26000 afgerond

Op vrijdag 1 mei 2015 ging de eerste groep van 9 leden van Kartoflex aan de slag met de collectieve invoering van ISO 26000 onder leiding van Berenschot. Doel van het traject was het opstellen van een zelfverklaring, waarin elk lidbedrijf aangeeft wat het al doet en in de toekomst van plan is te gaan doen op het gebied van MVO. 

Wat is ISO 26000?
ISO 26000 biedt een denkwijze om inspanningen op het gebied van duurzaamheid te structureren en om erover te communiceren. ISO 26000 gaat ervan uit dat een organisatie samen met haar stakeholders in staat is om te bepalen hoe duurzaam ze is en om de prestaties op het gebied van MVO te vergroten.

De richtlijn biedt daarom handvatten en procesbegeleiding. Certificering is niet mogelijk, via een zogenaamde zelfverklaring verklaart een organisatie waar zij staat, op alle fronten, en hoe zij de toekomst ziet. Een zelfverklaring kan worden gebruikt als uitnodiging aan de omgeving om (kritisch) te reageren en om mee te denken. 

Naar de klant onderscheiden met ISO 26000
De lidbedrijven die deel hebben genomen aan het collectieve implementatietraject van Kartoflex zijn daarmee de eerste bedrijven binnen onze  branche die een fundament leggen onder hun beleid voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Hiermee onderscheiden zij zich op positieve wijze binnen de markt. Dit traject werd begeleid door adviesbureau Berenschot. Eerder heeft Berenschot ook al een soortgelijk traject begeleid met een groep leden van de NRK (de koepelorganisatie voor de rubber- en kunststofindustrie). 

Bijeenkomsten
Tijdens de plenaire bijeenkomsten kwam iedere keer een andere essentieel onderdeel van de ISO 26000 systematiek aan bod en vonden plaats op:

1 mei 2015   Introductiebijeenkomst 
12 mei 2015   Impactsessie
2 juni 2015  Stakeholderdialoog werknemers 
18 juni 2015  Stakeholderdialoog toeleveranciers
30 juni 2015  Stakeholderdialoog klanten
   Schrijven zelfverklaring
1 september 2015  Validatiesessie
17 september 2015  Schrijfsessie (optioneel)
13 oktober 2015  Feedbacksessie
18 november 2015  Tekensessie (icm ALV Kartoflex)


Reactie deelnemers
'Je gaat met andere ogen naar je eigen bedrijf kijken’

De reacties van de deelnemers waren erg positief. Enthousiast vertelden KelderBox, Dings Kartonnages en Hellema Verpakkingen tijdens de ledenvergadering op 18 november 2015 over hun ervaringen tijdens het schrijven van de ISO 26000 zelfverklaringen. 

Kartoflex interviewde na afloop ook Ed Cranen van Wesly Printing & Packaging om van hem te vernemen hoe hij terugkijkt op hun deelname aan dit project. 

‘Als je de ruimte hebt om hiervoor tijd vrij te maken, zou ik Kartoflex-leden zeker aanraden aan dit project deel te nemen’, adviseert Ed Cranen. Hij is kwaliteitsmanager bij Wesly Printing & Packaging in Maastricht en zeer te spreken over de collectieve implementatie van de ISO 26000-richtlijn via Kartoflex. Namens zijn werkgever begeleidde hij het traject om tot de zelfverklaring te komen. Deze werd onlangs ondertekend door Ron van Gog, directeur van Wesly.

‘Tijdens een aantal bijeenkomsten formuleer je volgens de referentiematrix uit de richtlijn antwoorden op veertig vragen. Dit doe je mede aan de hand van feedback van je leveranciers, klanten en medewerkers. Zo laat je aan je stakeholders zien wat je doet, hoe je dat doet en waar zij verdere informatie kunnen vinden of opvragen. Met één document verbind je als het ware alles wat je al ten aanzien van MVO hebt geregeld en bied je transparantie. Grotere klanten vragen daar steeds vaker naar. Dit MVO-traject is dus een goede voorbereiding op de toekomst.’ 

6774 x bekeken
Gerelateerde berichten

Food Waste congres

De consument gooit meer dan 30% van zijn voeding weg

21 juli 20171697 x bekeken Branchenieuws