Kennismaken met..... Jelte Belshof

Jelte Belshof werkt sinds 2 maart 2020 als veiligheidskundig adviseur via EHS bij het Verbond P&K. Hij neemt grotendeels de taken over van Erwin Heijnsbroek, ook al blijft Erwin ook nauw bij het Verbond betrokken.

Jelte BelshofBijna vijftien jaar fungeert  Erwin als alwetende vraagbaak voor veiligheid en arbo en is hij de drijvende kracht achter de Safety Checks. Dankzij de aanstelling van Jelte heeft het Verbond nu twee adviseurs en krijgt Erwin de ruimte om zijn vleugels ook eens in andere branches uit te slaan. 

De 26-jarige Jelte behaalde in 2016 zijn bachelor in Integrale Veiligheidskunde. Hij had altijd al iets met het thema veiligheid. “Ik dacht dat ik bij de politie wilde werken, maar na een stage kwam ik erachter dat de recherche niet helemaal mijn plek was en besloot ik om verder te kijken.”

Jelte werkte toen een tijdje als recruiter. “Dat is echt een geweldige manier om de arbeidsmarkt te verkennen. De veiligheidsbranche bleef echter wel continu in mijn achterhoofd. Ik ging als QSE-medewerker aan de slag bij een chemieconcern, dat beviel me goed. Op de verjaardag van een kameraad raakte ik in gesprek met Edgar Bloem, die me wees op de vacature bij het Verbond P&K. Ik was direct geïnteresseerd.”

Nu rijdt Jelte meerdere malen per week op en neer van Enschede naar Hoofddorp. “Met de afstand heb ik niet zo’n moeite, op termijn zal ik toch overal in het land mijn afspraken hebben. Ik ben nu vooral bezig met me inlezen in alle stukken. Straks zit ik aan tafel met bestuursleden, commissies en vakbonden, en dan wil ik wel beslagen ten ijs komen. Ook de leden wil ik graag leren kennen.”

De Safety Checks vindt Jelte een waardevol initiatief. “Het is fijn als er een professionele veiligheidskundige bij je op bezoek komt. Maar de kracht van de Safety Checks zit ‘m vooral in het feit dat Kartoflex-leden bij elkáár op bezoek gaan. Ze hebben veelal vergelijkbare bedrijven en de risico’s die je bij een ander ziet, herken je dan ook beter in je eigen bedrijf.”

Jelte is niet bang dat Kartoflex-leden hem als een jong broekie zien, met zijn 26 lentes. “Ik ben een harde werker en ik heb een nuchtere kijk op zaken. Ik heb zelf tien jaar een bijbaan gehad in een distributiecentrum. Ik kan door de bril van een productiemedewerker naar een situatie kijken en ik denk dat ik snel voel wat de mensen op de werkvloer ergens van vinden.  Specifieke wet- en regelgeving is vaak niet eens zo relevant. Als je iemand gewoon vraagt waarom hij doet wat hij doet hoef je het niet over regeltjes te hebben.”

Dat we openstaan voor de inbreng van een nieuwe generatie, verbaast Jelte niet. “De hele maakindustrie vergrijst. Veel mensen in deze branche werken hier al hun hele leven. Dat is bijzonder en heel mooi. Het zorgt er echter wel voor dat veranderingen soms wat meer tijd kosten.  Je zult bestaande ideeën en overtuigingen weer eens moeten uitdagen en tegen het licht houden. Is de manier waarop we dingen doen nog steeds de beste manier?”

“Wat mij bijvoorbeeld opvalt is dat in deze sector specifiek wordt gestuurd op arbeidsongevallen. Dat zie je in de chemie bijvoorbeeld een stuk minder. Ik weet nog niet wat ik ervan vind. Misschien is dat wel een beetje mosterd na de maaltijd? Ik ga eerst de cijfers analyseren en me dan een mening vormen. Misschien vind ik het uiteindelijk een uitstekend uitgangspunt, maar het lijkt me gezond niet alles meteen voor feit aan te nemen.”

Jelte heeft duidelijk veel zin in deze baan. “Erwin zit nu nog fulltime naast me, dus ik kan hem alles vragen. Hij laat me meekijken en leert me hoe je bevindingen overbrengt. Ik hou ervan om zelfstandig te opereren en zelf projecten op te zetten en die vrijheid krijg ik.”

“Ik wil zo snel mogelijk alle leden gaan bezoeken, maar gezien de huidige situatie met COVID-19 is dat even wat moeilijker. In afwachting van betere tijden zal het dus eerst bij telefonisch of Skype-contact blijven. Wanneer er weer ruimte is voor een bezoek, hoor ik dat natuurlijk graag. Ik heb er zin in.”

j.belshof@verbondpk.nl

06 31 33 45 03

Gepubliceerd op:  25 maart 2020 98 x bekeken
Categorie:  Ledennieuws