Nieuw lid: Pyroll Winschoten

Bert Bodde, General Manager: “Je wordt niet voor niets lid van een club waar veiligheid prioriteit is.”

Pyroll Netherlands B.V. is onderdeel van een Fins familiebedrijf en sinds 2015 gevestigd in Winschoten. Het is in feite een doorstart van het voormalige Winpac. Na een aantal reorganisaties resteerden vlak voor de overname nog slechts 25 medewerkers. Een hecht en gecommitteerd team. 

Pyroll Converting heeft naast de vestiging in Winschoten ook fabrieken in Duitsland (Baienfurt), Polen (Strykov) en Finland (Valkeakoski en Siltakyla). Bij het concern werken in totaal ruim 300 mensen. Klanten uit heel Europa worden vanuit deze vestigingen voorzien van op maat gesneden paperboard.


Na de overname investeerde Pyroll direct fors in nieuwe, efficiëntere machines om het verouderde machinepark te vervangen. Het team groeide naar 69 mensen – een fijn gegeven in Oost-Groningen, waar het aantal banen niet voor het oprapen ligt.


Sinds de zomer van 2017 is Bert Bodde General Manager bij Pyroll Netherlands. “We zijn een dienstverlener,” vertelt hij. “We verwerken elke dag ongeveer 450 ton karton dat vanuit Finland wordt aangeleverd. Deze rollen paperboard versnijden we in kleinere rollen of vellen zodat er een halffabricaat ontstaat. Het materiaal blijft van de klanten. Met onze service kunnen zij meer differentiatie aanbrengen in hun aanbod.”


“Het basisproces is betrekkelijk eenvoudig, maar we werken met grote machines en we moeten de beheersing van de voorraden in een juiste procesflow brengen. Onze klanten willen korte levertijden en ze stellen hoge kwaliteitseisen, ook qua service. En dat lukt ons.”

 Bert Bodde groeide op in Delfzijl en werkte lang in Hoogezand-Sappemeer. Hij kent de streek en spreekt de taal van de mensen die er wonen. Zijn vrije tijd vult hij veelal in met speedsurfen en windsurfen op de lokaal gelegen meren of op het Lauwersmeer.


Bert werkte bijna 25 jaar bij Eska Graphic Board waarvan de laatste 20 jaar als productiemanager op diverse locaties. Hij kent de papierindustrie goed. En belangrijker nog: hij kent de potentiële gevaren op de werkvloer. “Onze snijmachines zijn groot, en draaien op hoge snelheid. Er zijn dus veel snel roterende en bewegende delen. Ik heb in de loop der jaren bij verschillende bedrijven uiteenlopend letsel gezien, soms zeer ernstig. Het is ook niet voor niets dat in de papierindustrie veel is geïnvesteerd in veiligheid. Bij Pyroll staat de veiligheid voorop in de bedrijfsvoering en daar kan ik me helemaal in vinden. Doe het veilig of doe het niet.”


Tijdens de installatie en de opstart van de nieuwe machines hebben zich veel gevaarlijke situaties voorgedaan. Ook toen de machines meer gingen produceren bleek de organisatie niet voldoende toegerust om de procesflow goed te kunnen handelen. “Er was eigenlijk dagelijks sprake van gevaarlijke situaties,” aldus Bert. “Ongestructureerd hef- en klemtruckverkeer, gebrek aan overzicht, veel ad hoc acties: ik schrok van de situatie toen ik hier begon. De procesflow was duidelijk niet goed georganiseerd. Een aantal medewerkers deed hun uiterste best om de groeistuipen de baas te worden, maar dit bleek niet genoeg.


Er was duidelijk behoefte aan een gedegen (verbeter)structuur met duidelijke taken en verantwoordelijkheden.”


Teamwork
De eerste stap was extra mensen aannemen die zich richtten op oorzaken in plaats van gevolgen. En er werd registratiesoftware geïnstalleerd waarin de downtime van de machines nauwkeurig wordt vastgelegd. Door analyse van de cijfers kunnen knelpunten gelokaliseerd en opgelost worden. “Inmiddels hebben we tal van processen geoptimaliseerd en beschreven,” vertelt Bert. “We proberen de juiste man op de juiste plaats te krijgen. Een mooi voorbeeld hiervan is een teamleider die niet echt tevreden was met zijn situatie. Hij wilde graag weer als operator aan de slag, bij een nieuwe machine. Nu werkt hij nauw samen met een jonge nieuwe collega. Samen zijn ze een geweldig team dat uitzonderlijk goed presteert.”

 


“Door meer structuur en helderheid in taken en verantwoordelijkheden aan te brengen neemt de hectiek af en daarmee de veiligheid toe. Inmiddels hebben we ook drie preventiemedewerkers aangesteld en staat het onderwerp veiligheid in ieder overleg letterlijk bovenaan de agenda.”


Door de consequente aanpak is het veiligheidsbewustzijn bij Pyroll in Winschoten enorm toegenomen. “We doen geen concessies aan de veiligheid. We kiezen ervoor om een machine stop te zetten bij riskante situaties. Daardoor is het aantal ongevallen en incidenten in korte tijd radicaal afgenomen. Dat was ook wel nodig. We hebben in de opstartfase een aantal ernstige ongevallen gehad en veel schades door en met rijdend materieel.”


Het kan altijd beter
“Er blijven altijd mogelijkheden om te verbeteren,” weet Bert. “Daarom werden we lid van Kartoflex, we weten dat het nog beter kan. Je wordt niet voor niks lid van een club waar veiligheid prioriteit is. Wij willen graag blijven leren op allerlei gebieden en van andere bedrijven. Kartoflex biedt de mogelijkheid om aan cross-learning te doen in een groter verband en dus ook hoe we de veiligheid nog verder kunnen verbeteren.”


“Mede dankzij Kartoflex hebben we hier de nodige stappen kunnen zetten. De input en ondersteuning was en is zeer waardevol. We zijn o.a. geholpen met een gesubsidieerde veiligheidsaudit en hebben veel aan de RI&E-tool die wordt geboden. Hiermee brengen we zelf de riskante situaties van de gehele fabriek in kaart en kunnen we de bijbehorende maatregelen treffen.”


Samenwerken
“De meer specialistische machine-RI&E’s worden uitgevoerd door veiligheidskundigen van de Arbo Unie. Inmiddels hebben we met de Arbeidsinspectie in constructieve gesprekken goede afspraken kunnen maken na genoemde ongevallen. Ook zij zien de voortvarende aanpak en ontwikkelingen van onze organisatie en voelen dat wij aan de regelgeving met betrekking tot Arbo en veiligheid willen voldoen in plaats van moeten voldoen.”


“Uiteraard realiseren wij ons dat aan ons lidmaatschap ook een wederkerigheid zit. De kruisbestuiving vindt alleen goed plaats als alle aangesloten partijen bereid zijn hun steentje bij te dragen. Wij willen dat zeker!”

Gepubliceerd op:  22 februari 2019 700 x bekeken
Categorie:  Ledennieuws