Kartoflex reikt eerste Kartoflex Arbo Trofee uit

Branche prijst opmerkelijke prestaties van Smurfit Kappa Trimbach

Uitreiking Kartoflex Arbo TrofeeKartoflex heeft op woensdag 8 april jl. tijdens de Algemene Ledenvergadering in het Ampt van Nijkerk de eerste Kartoflex Arbo Trofee uitgereikt. De jury besloot unaniem dat Smurfit Kappa Trimbach (bergen op Zoom) de meest opmerkelijke prestaties op het gebied van arbo heeft laten zien de afgelopen twee jaar. De twee andere genomineerde Kartoflex-leden, Adriaan Dekker (Wormer) en Amcor Flexibles (locatie Zutphen), ontvingen een oorkonde voor hun bijzondere inspanningen op het gebied van arbo.


Smurfit Kappa  Amcor  Adriaan Dekker 


Kartoflex zet zich samen met de partners in het Verbond Papier& Karton al jarenlang zeer actief in voor veilig en gezond werken in de kartonnage- en flexibele verpakkingsindustrie. Met de invoering van de Kartoflex Arbo Trofee (dit besluit werd genomen tijdens de Algemene Ledenvergadering op 19 november vorig jaar) wil Kartoflex samen met de leden opnieuw een extra stap zetten om nog meer grip op branchespecifieke veiligheidsrisico’s te krijgen. De Kartoflex Arbo Trofee is een beloning voor opmerkelijke prestaties op dit terrein.

Smurfit Kappa Trimbach
De onafhankelijke en breed samengestelde jury, die zich onder regie van het Verbond P&K over de nominaties heeft gebogen, roemt de arbo-aanpak van alle genomineerde bedrijven. Smurfit Kappa Trimbach stak daar bovenuit vanwege de gestructureerde en deskundige aanpak. ‘Het streven naar veiligheid is diepgeworteld in dit bedrijf, dat zich gastvrij openstelt voor externe arbodeskundigen en graag kennis deelt. Veiligheid zit er in het DNA van iedere medewerker. Het bedrijf is daarmee een voorbeeld voor ons allen.’ Smurfit Kappa Trimbach verbeterde afgelopen jaar door diverse (technische) maatregelen de machineveiligheid evenals de veiligheid in het magazijn. Daarnaast zette het bedrijf stappen in het borgen van de veiligheid tijdens het reinigen en onderhoud van machines (lockout-tagout-tryout). ‘Naast de technische aanpassingen is er een sterke focus op de ‘veiligheid die tussen de oren zit’ omdat het beveiligen van machines en omgeving alleen niet voldoende is’, aldus Marc Weijenhoven namens Smurfit Kappa Trimbach.  

Belangrijkste aandachtsgebieden
De criteria waarop de genomineerde verpakkingsbedrijven zijn beoordeeld, sluiten nauw aan bij de belangrijkste aandachtsgebieden op het gebied van arbo. Meegenomen in de beoordeling zijn de ongevallenstatistiek (over afgelopen twee jaar), de deelname aan en de algemene bevindingen na een safety check (maximaal twee jaar geleden), de Kartoflex Branche Risico Inventarisatie & Evaluatie (maximaal vijf jaar oud plus een meetbaar plan van aanpak) en verdere opmerkelijke prestaties (geconstateerd tijdens een safety check, door het bedrijf zelf gemeld of via het netwerk aangedragen). De jury heeft bij het beoordelen van de nominaties geen onderscheid gemaakt naar grootte van de bedrijven.

Tijdens de Algemene Ledenvergadering op 8 april jl. overhandigde Kartoflex- en tevens juryvoorzitter Peter Klein Sprokkelhorst de Kartoflex Arbo Trofee aan Marc Weijenhoven QESH Manager van Smurfit Kappa Trimbach. Het bedrijf ontving daarnaast een oorkonde. “Veiligheid is geen toeval. Het feit dat we deze mijlpaal hebben bereikt is dankzij de inzet van de hele organisatie, van de mensen die zich verantwoordelijk voelen om veilig te werken, en andere mensen aan durven spreken op onveilig gedrag. We zijn er ontzettend trots op dat dit op deze manier wordt beloond. Het is goed om te zien dat ook bij de andere genomineerde bedrijven duidelijke focus is op de het gedrag van de mens, dit is zeker een felicitatie waard!”

Genomineerde Amcor Flexibles ZutphenAmcor Flexibles (locatie Zutphen) ontving eveneens een speciale oorkonde. “De afgelopen jaren hebben wij enorm veel aandacht en energie gestoken in een veilige(r) werkomgeving voor onze medewerkers en bezoekers. Veiligheid staat op nummer één binnen onze organisatie. Dat dit gesignaleerd en gewaardeerd wordt door de brancheorganisatie Kartoflex betekent een kroon op de jarenlange inspanningen van alle medewerkers en onze constante focus op veiligheid en veilig werken. Wij feliciteren Smurfit Kappa met de overwinning en zullen volgend jaar zeker weer meedingen naar deze trofee”, aldus Erwin van Tienoven, Plant General Manager van Amcor Flexibles Zutphen.

Adriaan Dekker was helaas niet in staat om aanwezig te zijn, maar Marcel Hoekstra liet namens Adriaan Dekker telefonisch weten “dat het afgelopen jaar in de hele organisatie hard is gewerkt om veiligheid volledig te integreren in efficiënte werkprocessen. Vanuit de directie is een kader gecreëerd om medewerkers te betrekken bij praktische oplossingen en zijn de benodigde middelen ter beschikking gesteld. Een belangrijk resultaat is dat medewerkers zich nog meer dan in het verleden bewust zijn van hun eigen bijdrage aan een veilige werkomgeving. Aangezien veiligheid geen momentopname is zullen activiteiten ook in 2015 onverminderd doorgaan en zal veiligheid nog verder zichtbaar worden. Ook Adriaan Dekker feliciteert Smurfit Kappa met de Arbo Trofee en zal ook volgend jaar week meedingen naar deze trofee”.

De gelukkige winnaars

Over Koninklijke Kartoflex 
Kartoflex is dé werkgeversvereniging van Nederlandse fabrikanten van kartonnages en flexibele verpakkingen. Kartoflex behartigt de belangen van haar leden op diverse terreinen waaronder cao, arbo, pensioen, opleidingen en milieu. Als ondernemende branchevereniging vertegenwoordigt Kartoflex de ondernemers in de branche al vele jaren in overleg met overheid, vakbonden en andere relevante organisaties. Kartoflex onderhandelt tevens over de arbeidsvoorwaarden en de pensioenregeling binnen het Kartonnage- en Flexibele Verpakkingenbedrijf. 

2281 x bekeken
Gerelateerde berichten

Branche prijst opmerkelijke prestatie van Amcor Flexibles Zutphen BV

De Kartoflex Arbo Trofee 2018 is gewonnen door Amcor Flexibles Zutphen BV. Volgens de jury heeft Amcor Flexibles een bijzondere prestatie geleverd op het gebied van veiligheid. Smurfit Kappa Hexacomb uit Ermelo en Essentra Packaging uit Leeuwarden waren eveneens genomineerd.

30 november 20181010 x bekeken Branchenieuws

Kartoflex Arbo Trofee 2019 uitgereikt

De Kartoflex Arbo Trofee 2019 is gewonnen door Verpa Verpakkingen B.V. te Lieren. Volgens de jury heeft Verpa een bijzondere prestatie geleverd op het gebied van een integrale aanpak van veiligheid en strekt het bedrijf tot voorbeeld voor de branche.

30 oktober 2019362 x bekeken Branchenieuws