24 juni 2021

Amcor Flexibles Zutphen verkiest Vitaal Verder boven standaard PAGO

“Met Vitaal Verder maak je er inhoudelijk iets beters van.”

 
“Toen wij in 2016 onze medewerkers een gratis uitgebreide health check aanboden, waren veel mensen eerst wat huiverig,” herinnert HR Manager Jan Meester zich. “Wat doet de werkgever met die gegevens? Het antwoord is: niets. Dat mogen en dat kunnen we niet.”

Zijn collega Ivo IJsseldijk, EHS & Quality manager bij Amcor Flexibles Zutphen B.V., vult hem aan. “Wij krijgen alleen een algemeen rapport met bevindingen. Op basis daarvan kunnen we, in overleg met de OR, de behoefte peilen. Wil men een workshop over een specifiek onderwerp? Als blijkt dat de ogen van onze medewerkers achteruitgegaan zijn, zullen we dan vaker een ogentest regelen? Want hebben mensen wel tijd om naar een opticien te gaan? We gaan niet vier jaar wachten tot de volgende ronde Vitaal Verder.”

"Ik vind mezelf en mijn gezondheid belangrijk genoeg om er
aandacht aan te besteden. Vitaal Verder geeft mij die kans." - Agnes Tjallinks

Jan: “Daarom vinden wij Vitaal Verder een goed initiatief, want het gaat om meer dan een momentopname. Wat gaan we DOEN met de resultaten? Wat kunnen wij doen en wat willen onze medewerkers zelf doen om gezond oud te worden? Wij hebben als werkgever een wettelijke verplichting op dat vlak. Denk aan het Amcor Flexibles in Zutphengehoor, het gezichtsvermogen, dat zijn zaken die je als werkgever in de gaten moet houden. Vroeger combineerden we dat met een Periodiek Arbeidsgeneeskundig Onderzoek (PAGO) door de arbodienst, maar zeker de mogelijkheid van persoonlijke begeleiding door OVGM binnen Vitaal Verder sprak ons aan.”

Communicatiemanager Janet Willemsen is ook lovend over Vitaal Verder. “Mensen zijn er nu oprecht enthousiast over en de meesten doen mee, mede door het succes van de eerste ronde. Iedereen die in 2016 had meegedaan deed in november 2020 weer mee. Zij konden een goede vergelijking maken met de eerdere uitslagen.”

"Ik voel totaal geen druk. Vitaal Verder is geheel vrijblijvend
en ik doe het ook echt voor mezelf.” - René Hekkelman

Jan: “Ja, er was veel animo voor de tweede editie. Door corona denkt men meer na over gezondheid. Maar wat ook meespeelt is dat men zich er zeer bewust van is, dat waar je vroeger met 60 met de VUT kon, je nu moet doorwerken tot 67, in ploegendiensten. Je wil toch gezond en fit de eindstreep halen.”

Bij het door FCB gesubsidieerde Vitaal Verder-traject hoort, naast een aantal fysieke metingen, ook een uitgebreide leefstijlvragenlijst en een persoonlijk advies. Op basis van het advies kunnen medewerkers 1-op-1 begeleiding krijgen van een health consultant van OVGM. “Stoppen met roken, beter slapen, gezonder eten, omgaan met stress: er zijn allerlei mogelijkheden. Het is geen verplichting, maar iedereen kan er gebruik van maken,” vertelt Janet.

Ivo knikt instemmend. “Je geeft mensen iets wat ook in hun privéleven van toegevoegde waarde is. Het is een win-winsituatie. Ze zitten lekker in hun vel en presteren beter op hun werk. En er zijn ook echt wel zaken ontdekt tijdens het onderzoek. Mensen zijn doorgestuurd naar de huisarts, met een te hoog cholesterol of voortekenen van suikerziekte. Als je geen klachten hebt, ga je niet naar de dokter. Dankzij zo’n periodiek onderzoek ben je er vroeg bij.” 

"Maak gebruik van alle mogelijkheden die je werkgever je geeft
of laat je zelf eens checken door de huisarts.
En sta open voor de hulp die je aangeboden krijgt.” – Hans Grootjans

Amcor Flexibles Zutphen werkvloerJanet viel nog iets op. “In vergelijking met de vorige keer zagen we op sommige onderdelen ook verbetering. Het gehoor bijvoorbeeld. Je zou verwachten, met al die machines, dat die cijfers met de jaren achteruit zouden gaan. Maar die cijfers zijn bijna gelijk gebleven. Er is toch een bewustwording gekomen, de persoonlijke beschermingsmiddelen worden kennelijk goed gebruikt.”

Jan knikt. “Vitaal Verder doe je niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor je mensen. Ze hebben er echt iets aan. Eens per vier jaar een PAGO aanbieden is verplicht. Met Vitaal Verder maak je er als werkgever inhoudelijk iets beters van.”

 

Vitaal Verder loopt tot 1 december 2021, dus meld je bedrijf snel aan.
Meer weten over Vitaal Verder >>>