24 juni 2021

“Ik zou het liefst elke twee jaar meedoen aan Vitaal Verder.”

Vroeger was René Hekkelman een fervent motorcrosser. Hij kwam zelfs uit voor het Nederlands team. Maar na een gebroken sleutelbeen en een zeurende frozen shoulder besloot hij een iets rustigere hobby te kiezen. “Nu is hardlopen mijn grootste hobby. Ik heb een drukke baan bij Amcor als coördinator Maintenance, ben de hele dag bezig. Als ik thuiskom trek ik daarom graag mijn hardloopschoenen aan. Dan is dat vermoeide gevoel snel weer weg. Lopen geeft energie.”

Rene Hekkelman NL teamRené woont in het Gelderse Laren, een bosrijke omgeving. Twee keer per week rent hij met een vast loopgroepje. “Daarnaast maak ik nog wat extra kilometers met mijn loopmaatje, al heb ik de laatste weken niet veel kunnen doen. Ik heb corona gehad, ga het rennen nu weer rustig aan opbouwen. Ik voelde me echt even een stuk ouder dan ik ben.”

Gebroken botten

De uitslagen van de Vitaal Verder-tests was niet heel verrassend voor René. “Er was niet veel verschil met de uitslagen van vier jaar terug. Ach ja, je merkt wel dat je wat ouder wordt, en ik heb wat botten gebroken sinds toen, maar verder ben ik in prima conditie voor mijn leeftijd.”

Toen René hoorde dat hij in het kader van Vitaal Verder ook mee kon doen aan het vervolgtraject Vakmensen in actie, moest hij even nadenken of dat iets voor hem was. “Eén-op-één begeleiding om een doel te bereiken… had ik dat nodig? Ik kan zelf heel goed doelen stellen, regel altijd mijn eigen dingen. Naar een bedrijfsarts gaan doe ik niet snel, dat vind ik helemaal niks. Maar Vitaal Verder, inclusief dat vervolgtraject, sprak me aan.”

Stressbestendig worden

René stelde zichzelf twee doelen: minder roken en beter leren omgaan met stress. “Ik heb best veel stress door mijn werk. Ik ben daar gewoon gevoelig voor, kan snel ergens over piekeren. Lichamelijk heb ik alles wel redelijk onder controle, maar tussen mijn oren wil het nog wel eens misgaan. Ik kan ergens echt van wakker liggen, en ga dan ook weer meer roken.”

Rene Hekkelman 25km ApeldoornIn het traject Vakmensen in actie krijgt René ondersteuning van een coach van OVGM, via de app en telefonisch. “We bellen regelmatig. Ik heb totaal niet het idee dat ik met een psycholoog ofzo zit te praten. Hij voelt meer als een maat, iemand bij wie ik echt mijn verhaal kwijt kan. Met hem maak ik een planning voor de komende weken om aan mezelf te werken. Ik voel totaal geen druk. Vitaal Verder is geheel vrijblijvend en ik doe het ook echt voor mezelf.”

Aan de stressbestendigheid wordt gewerkt, met roken is René inmiddels helemaal gestopt. Over vier jaar doet hij absoluut weer mee. “Ik zou het liefst elke twee jaar zo’n gezondheidscheck krijgen. Een lichamelijke test doen en een nieuw doel kiezen waarmee je aan jezelf kunt werken, met wat hulp van buitenaf. Ik voel me er goed bij.”    

Meer over Vitaal Verder bij Amcor Flexibles Zutphen >>>