30 oktober 2019

Kartoflex Arbo Trofee 2019 uitgereikt

 

Kartoflex, de branchevereniging voor kartonnages en flexibele verpakkingen, reikte op 24 oktober 2019 in Eindhoven voor de vijfde keer de Kartoflex Arbo Trofee uit. De prijs – een inmiddels zeer begeerde wisselbokaal – is een beloning voor die bedrijven die een hoog veiligheidsniveau en een aantoonbare verbeter- of cultuuromslag hebben gerealiseerd op het gebied van branchespecifieke veiligheidsrisico’s.
Cor Rijken trotse winnaar Arbo Trofee 2019

Verpa is een voorbeeld voor de branche

Een op de mens gefocust beleid, gerichte investeringen en werken vanuit een basis van 'orde en netheid': Verpa Verpakkingen is een klein bedrijf met een grote impact. Het bedrijf uit het Gelderse Lieren is een daarmee een voorbeeld voor de gehele branche en zeker voor de kleinere bedrijven in de sector. De steun voor Verpa Verpakkingen met een Arbo Trofee is meer dan op zijn plaats.  

Verpa is ooit eerder voor de trofee genomineerd. Het is een relatief klein bedrijf dat het bestaande machinepark goed en zorgvuldig heeft aangepast om te voldoen aan de huidige eisen en stand der techniek. Machines worden netjes onderhouden en gekeurd, en waar nodig hebben ze goede afschermingen aangebracht.

De laatste verbeterpunten worden in samenwerking met een technische school opgepakt, waardoor ook inzichten van jonge studenten worden meegenomen in het veiligheidsbeleid.

Beperking fysieke belasting

Verpa doet veel, zeker voor een kleine onderneming. Om fysieke belasting te verminderen is er veel geïnvesteerd in onder andere:

  • pallettrucks
  • hefliften
  • sta-stoelen
  • in hoogte instelbare tafels
  • in hoogte instelbare bureaus
  • palletautomaat
  • camera op reachtrucks
  • bordestrap

De kantoren zijn voorzien van klimaatbeheerssysteem. Ook de productieruimte is voorzien van airco, dit i.v.m. warmteopbrengst van installaties. De stellingen zijn voorzien van een configuratieschema, uitlichtbeveiliging en aanrijbeveiliging. De stellingen worden jaarlijks gekeurd. De gebouwafhankelijke installaties en voorzieningen worden gekeurd, onderhouden en beheerd door een externe organisatie. Door het betrekken van externe kennis, ook van jongeren, laat Verpa zien dat veiligheid hen ernst is. Het welbevinden van de medewerkers staat hoog in het vaandel en dit straalt het bedrijf in alle facetten uit.

Veilig en prettig werken staat voorop

Cor Rijken, directeur van Verpa Verpakkingen B.V.: “Wij zijn enorm trots dat we de Arbo Trofee 2019 hebben gewonnen. We doen heel veel met zowel jongere als oudere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en samen werken we als een geïntegreerd team aan een goed lopende en veilige werkomgeving. Ik draag de prijs op aan al mijn medewerkers als een groot compliment aan hun inzet en prestaties!”

Veiligheid prioriteit in branche

Samen met de partners in het Verbond Papier&Karton zet Kartoflex zich al jaren actief in voor veilig en gezond werken in de kartonnage- en flexibele verpakkingsindustrie. Met de invoering van de Kartoflex Arbo Trofee in 2015 besloot Kartoflex samen met de leden een extra stap te zetten om nog meer grip op veilig werken te krijgen.

Veilig werken is een gedeelde verantwoordelijkheid

De twee andere genomineerde bedrijven, Elopak B.V. uit Terneuzen en Hassink B.V. uit Haaksbergen, ontvingen een speciale oorkonde met eerzame vermelding.

Winnaar Cor Rijken (Verpa) en genomineerde Loes Hassink (Hassink) met voorzitter Kartoflex Bauke van der Molen Kuipers

De jury prijst Elopak voor het feit dat dit grote bedrijf al vele jaren - met succes – volle aandacht geeft aan veilig werken. Er wordt continu gewerkt aan verbeteringen. Het is knap dat ze zo lang dit niveau van veiligheid weten te halen en voorts wordt het bijzonder gewaardeerd dat ze kennis aanbrengen ten behoeve van de gehele sector. Ze scoren op een heel goed algemeen beleid en scoren op alle fronten bovengemiddeld.

Bijzonder bij Hassink is volgens de jury dat door aanpassing op maat in zowel pand als machines de firma Hassink laat zien dat ze met vertrouwen investeren in de toekomst. Met uitbreiding van het pand en een nieuwe machine is er meer ruimte beschikbaar. Dit levert naast een logische materiaalstroom en meer productiecapaciteit ook een veiligere werkplek op.