7 oktober 2021

Kennismaken met… Eric Pappot, CEO Thermologistics Group

“Waarom was niemand eerder op dit idee gekomen?”

“Zo’n idee ontstaat meestal op een verjaardag,” lacht Eric Pappot, CEO Thermologistics Group. “Zo’n vijf jaar geleden raakte ik in gesprek met iemand van Ahold. Ik ben van huis uit levensmiddelentechnoloog, dus ik weet ook wel iets van verpakkingen. We hadden het over de snelle groei van de online verkoop van versproducten. Veel van die producten worden verpakt in piepschuim. Super milieuonvriendelijk. Wist ik daar geen alternatief voor te bedenken?”

De vraag liet Eric niet los. Wat is nou een milieuvriendelijk en duurzaam isolatiemateriaal voor het vervoer van versproducten? “Ik verdiepte me in isolatiemethodes, bijvoorbeeld zoals in de bouw, voor spouwmuurisolatie. Zeker in de ons omringende landen wordt vaak met papiervezels gewerkt om huizen te isoleren. Mijn interesse was gewekt. Wat als we papiervezels zouden gebruiken?”

Doorrekenen
Het idee was zo simpel, dat Eric bijna aan zichzelf begon te twijfelen. “Waarom was niemand eerder op dit idee gekomen? Ik nam contact op met een hoogleraar van de Technische Universiteit Twente. Zou het kunnen werken, volgens hem? Hij liet er wat rekenmodellen op los en ja, het zou moeten werken. Octrooien op onze toepassing waren er niet, dus nu hebben wij Europees patent op deze manier van isoleren.”

Wat volgde was een periode van researchen, meten, testen en construeren. “Heel snel ging het in het begin niet,” vertelt Eric. “Ik deed de ontwikkeling van de EcoCoolBox naast mijn baan. Ik heb een machine neergezet bij een sociale werkplaats en zo zijn we boxen gaan maken.”

Papieren restafval
Voor de isolatiepanelen in de EcoCoolBox wordt gebruik gemaakt van restafval uit de kartonindustrie. “Het karton wordt vermalen tot papiervlokken en omsloten door ‘theezakjespapier’. Zo creëren we een soort dekbedjes met een hoge isolatiewaarde, schokbestendig en vochtabsorberend. Volledig vrij van plastic en EPS.”

De 100% kartonnen EcoCoolBox is uitermate geschikt voor het vervoeren van vlees, vis, farmaceutische of andere temperatuurgevoelige producten. Gemaakt van gerecycled monomateriaal en volledig recyclebaar.

Mondiale ambities
Eric en zijn inmiddels zes medewerkers hebben grote ambities. “We hebben een pand gekocht in Alphen aan den Rijn waar nu twee bijna volledig geautomatiseerde productielijnen staan. De ene maakt de isolatieboxen, de ander de isolatiepanelen. De productielijnen zijn zo ontwikkeld dat mensen met een beperking ermee kunnen werken. Het is een concept dat je overal ter wereld kan neerzetten, en dat gaan we doen ook.”  

Kartoflex zal het team van nieuw lid Thermologistics in raad en daad bijstaan op het gebied van de branche-RIE en arbo in het algemeen.

De innovatieve startup won met de EcoCoolBox in 2020 de NL Packaging Award.