11 maart 2022

“Route 1 leert ons dat de oplossing heel simpel kan zijn.”

Marc Dijkstra komt uit de grafische industrie. Voordat hij in de kartonnage belandde, had hij een drukkerij en een bestuursfunctie in de KVGO. Sinds augustus 2021 is Marc manager van Parbopack Display and Packaging, een klein familiebedrijf dat al sinds 1988 displays en verpakkingen produceert.

“We doen hier alles zelf,” vertelt Marc. “Cacheren, stansen én lijmen. Ook hele grote formaten kunnen we aan, vandaar dat we ook regelmatig collega-bedrijven van dienst zijn.”

"We doen niet aan vergaderen."

Bij Parbopack werken vier mensen op kantoor en tien in de productie. “Dat heeft voordelen. De lijnen zijn kort, we doen niet aan vergaderen. Ik heb als manager een brede functie en ik krijg van de directie alle vrijheid om mijn werk te doen. Ik richt me vooral op het meer structuur aanbrengen in de bedrijfsvoering. Dat vraagt om meer expertise dan we in huis hebben, daarom werden we lid van Kartoflex. De branche-RI&E, collectieve energie-inkoop en alle beschikbare kennis, ook bij de leden: ik zie alleen maar voordelen.”

Marc haalt meteen alles uit het lidmaatschap wat erin zit. “We hebben de FCB-korting op heftruckopleidingen meteen benut. Dat opleidingsinstituut zit letterlijk één deur verder, dus dat was snel geregeld. We hebben ons ook meteen aangesloten bij de KEI, het energiecollectief van Kartoflex. Net op tijd, de tarieven waren nog gunstig.”

"Zo houden we elkaar scherp."

Parbopack is ook meteen ingestapt bij Route 1. “We hebben nog nooit te maken gehad met een bedrijfsongeval en dat houden we ook liever zo. Aangezien we niet alle arbokennis zelf in huis hebben zijn we blij met de 1-op-1 begeleiding van Jelte (Belshof, veiligheidskundig adviseur bij het Verbond P&K, red.). Hij kijkt met veel kennis van zaken naar situaties, daar komen interessante tips uit. Soms kan de oplossing zo simpel zijn.”Parbopack, nieuw lid van Kartoflex

Als manager van een klein bedrijf is Marc erg zichtbaar op de werkvloer. “Ik kan dus zelf ook het goede voorbeeld geven wat veilig werken betreft. Zie ik ergens een pallet rondslingeren, dan zal ik die meteen opruimen. Zo houden we elkaar scherp.”

Duurzaamheid is ook een thema waarover Marc advies zoekt bij Kartoflex. “De volgende auto’s worden elektrisch, we hebben overal LED-verlichting aangebracht en onderzoeken nu de mogelijkheden van zonnepanelen. Er is vast nog meer wat we kunnen doen. Ik kijk uit naar de interactie met andere leden, want samen bereiken we meer.”

logo Parbopack Display and Packaging