29 maart 2022

“Dat bij elkaar in de keuken kijken vind ik het mooiste van dit vakgebied.”

Rinaldo Collu werkt al bijna 27 jaar bij Schur Flexibles Benelux in het Groningse Leek. “Ik begon op de administratie,” vertelt de ervaren preventiemedewerker. “Daarna heb ik nog planning gedaan, inkoop en verkoop, totdat ik in 2010 preventiemedewerker werd. Daarna heb ik allerlei specifieke trainingen en masterclasses gevolgd, zoals MVK, ATEX en machineveiligheid.”

Schur Flexibles Benelux, H&S Cluster manager Rinaldo ColluSchur Flexibles Benelux is gespecialiseerd in de productie en bedrukking van aromabeschermende verpakkingsmaterialen voor RYO-toepassingen (Roll-Your-Own). Rinaldo werkt er, als H&S Cluster Manager Benelux, met veel plezier. “Ik heb hier altijd de ruimte en vrijheid gekregen om zelf mijn eigen agenda te bepalen en die dingen op te pakken waarvan ik denk dat ze belangrijk zijn voor de veiligheid binnen ons bedrijf. Zo was ik op bezoek bij Schur Flexibles Cats-Haensel in Rotterdam en daar kwam ik in aanraking met de branche-RI&E. Een mooie tool die me ook geschikt leek voor ons. Daarom zijn we ook lid geworden van Kartoflex.” 

Internationaal kennis delen en vergaren

Schur is van origine een Deens bedrijf dat in samenwerking met een Oostenrijkse investeerder door overnames in de top 3 van Europese verpakkingsbedrijven is beland. Schur Flexibles Group telt inmiddels 23 fabrieken in heel Europa.

Met zijn internationale collega’s heeft Rinaldo regelmatig contact. Hij deelde zijn kennis en expertise al jaren met de andere Schur-bedrijven in Nederland, en sinds kort ook met de Europese.

“Met zeven collega’s, allen met expertise op het gebied van veiligheid, welzijn en gezondheid, heb ik regelmatig contact. Samen vormen we een internationale Health & Safety club. Momenteel onderzoeken we de ongevalcijfers van de afgelopen jaren, waarbij we inzoomen op het effect van maatregelen zoals Lock Out, Tag Out. En neem een thema als explosieveiligheid: wat kunnen we zeggen over het gebruik van mobiele telefoons en andere apparatuur in ATEX-gebieden? Op basis van onze bevindingen kunnen we een minimale set van basisregels opstellen voor heel Europa. 

Leren van elkaar

“Dat vind ik het mooiste van het hele vakgebied, dat bij elkaar in de keuken kijken. Hoe doen zij het anders en is dat beter? Wat kan ik daarvan leren? Daar worden we allemaal beter van.”

"Ik ben nu druk bezig de branche-RI&E in te vullen. Er komt vast iets uit wat ons helpt verder te verbeteren. Er komt namelijk altijd iets uit als je niet zelf de vragen bedenkt. Daarom vind ik het ook prima als de Arbeidsinspectie langskomt. Ik zie ze meer als een sparringpartner dan als een controlerende instantie. Ze wijzen je op blinde vlekken, geven advies en delen hun kennis, dat vind ik waardevol. Dat is ook precies wat ik met ons lidmaatschap van Kartoflex hoop te bereiken. Dat we elkaar inspireren, helpen en versterken.” 

logo Schur Flexibles