4 oktober 2023

Kennismaken met... Anita Louters, HR-manager bij BN International b.v.

BN International in Huizen viert over drie jaar het eeuwfeest. En tegen die tijd is Anita Louters er al meer dan 25 jaar in dienst als HR-manager. “Ver terug in de vorige eeuw waren we een groot bedrijf met zo’n 600 medewerkers, dat vooral vloerbedekking en zonnegordijnen maakte. Nu staan we bekend om drie dingen: we maken behang voor de zakelijke en consumentenmarkt onder de merknaam BN Walls, we zijn met het merk Balacron internationaal bekend om onze collectie omslagmateriaal voor bijvoorbeeld agenda's, notitieboekjes en luxe verpakkingen, en onze derde productgroep is Base, met daarin o.a. basismateriaal voor digitale prints en bekledingsmateriaal voor scheidingswanden en plafondplaten.”

Oude hallen gesloopt
Sinds de oprichting van BN International in 1926 is er veel veranderd. De oude hallen in Huizen zijn grotendeels gesloopt en het machinepark is helemaal up-to-date. Vorig jaar nog is een compleet nieuwe productielijn in gebruik genomen. Twee nieuwe machines produceren nu harder dan alle oude machines bij elkaar.

“In 2001, toen ik hier kwam werken, stonden er 350 mensen op de loonlijst. Na een aantal reorganisaties zijn we nu een ‘gewoon’ MKB-bedrijf, met ongeveer 120 medewerkers. Van ons eigen pensioenfonds hebben we in 2014 afscheid genomen. Toen zijn we overgegaan naar het PGB pensioenfonds. Jarenlang hebben we nog onze eigen bedrijfs-CAO gehad maar we hebben veel raakvlakken met Kartoflex en in 2022 is de overstap gemaakt.”

“We zijn te klein om alle kennis in huis te halen,
en te groot om alles alleen te doen.”

Na 22 jaar vindt Anita haar werk nog steeds leuk en enerverend. Samen met collega’s Anita Josephy en Coral de Booij volgt ze alle ontwikkelingen op HR-gebied. “We zijn een vrij kleine onderneming en de lijntjes zijn kort. Als er iets is, komt dat bij ons op tafel en dan praten we met het MT of met afdelingsleiders. We worden overal bij betrokken, van A tot Z. Dat betekent ook dat je over alle takken van sport moet kunnen meepraten.”

Snel een antwoord
Daarbij komt de hulp van Kartoflex goed van pas. “Ik heb Hélène al regelmatig gebeld, heel fijn dat ook hier de lijntjes zo kort zijn. Voorheen waren we lid van AWVN en daar kreeg je meestal indirect antwoord op een vraag. AWVN is meer ingericht op de ondersteuning van grote bedrijven, wij zijn gewoon een MKB-organisatie die een concreet antwoord op een concrete vraag zoekt, zodat we verder kunnen.”

Anita verwacht dat ook de QESH-manager van BN International vaak contact met Kartoflex zal opnemen. “We zijn te klein om alle kennis in huis te halen, en te groot om alles alleen te doen.”

Ook de kruisbestuiving met andere Kartoflex-leden spreekt Anita aan. “Ik ben heel benieuwd hoe andere leden bepaalde vraagstukken oppakken. Welke softwarepakketten gebruiken andere HR-collega’s bijvoorbeeld voor personeels- en salarisverwerking? Wat zijn de voor- en nadelen van hun pakket? Hoe maken zij hun planningen voor de fabriek, gebruiken ze een tijdregistratiesysteem? Ik kijk ernaar uit om met ze te sparren en om elkaar te helpen. Op het gebied van arbo en machineveiligheid zijn wij enorm geëvolueerd, wij hebben hier nu twee mooie nieuwe machines staan, dus vraag maar raak. Ik vind het fijn om contact te hebben met collega’s in de branche.”