17 december 2021

Kennismaken met… Roger van Creij, Kartonnage Hedel

“We zijn al eerder lid geweest van Kartoflex,” vertelt Roger van Creij, directeur-eigenaar van Kartonnage Hedel. “Het was al veel eerder de bedoeling ons weer bij de vereniging aan te sluiten, maar het kwam er door de drukte niet van.”

De drukte is deels een luxeprobleem, bekent Roger. “We draaien gewoon goed, dus daarover hoor je me niet klagen. Maar we komen ook mensen te kort, en karton. We zijn gewend binnen 10 dagen te leveren, nu lopen wachttijden op tot 30 of zelfs 45 dagen. Ongekend.”

 

Hulp bij RI&E
Tussendoor toch nog een gaatje kunnen vinden voor Kartoflex? “Toen het weer tijd was voor een RI&E-update en een Plan van Aanpak was het moment daar. We hebben ook meteen hulp gekregen van veiligheidsadviseur Robert Remmers vanuit Kartoflex via het Verbond PK bij het opstellen van een nieuw beleidsplan, inclusief alle coronamaatregelen. Heel blij mee.”

Kartonnage Hedel is een echt familiebedrijf. “Mijn oudste broer Marco is begonnen met een bedrijf in golfkarton, samen met mijn vader. Mijn vader was productieleider bij een sociale werkplaats in Den Bosch. Daar had hij ook een kartonnageafdeling onder zijn hoede. Toen die sloot, zag hij een kans. Mijn broer zag het ook wel zitten. Ik heb mijn MDS afgemaakt en ben er op mijn twintigste ook ingestapt, halverwege de jaren negentig.”

Jong team
“Mijn broer en ik runnen samen het bedrijf. We hebben zeven productiemedewerkers, twee mensen op kantoor en één administratief medewerkster, de dochter van mijn broer. Ons team bestaat uit jonge mensen, allemaal onder de vijftig jaar. Twee jaar geleden namen we afscheid van de enige senior. Hij heeft ook na zijn pensioen, tot zijn zeventigste, nog bij ons gewerkt.”

“Het leukste van het ondernemen vind ik de veelzijdigheid, geen dag is hetzelfde. Ik doe van alles binnen het bedrijf, maar wat ik vooral leuk vind is het online gebeuren. Ik heb zelf de websites gebouwd. We hebben met diverse webbouwers onze neus gestoten en toen was ik het zat. Ik heb een cursus PHP-programmeren gevolgd en heb zelf twee websites gebouwd, voor Kartonnage Hedel en de webshop dozenstampers.nl. Die webshop is gestaag gegroeid en wordt steeds bekender. Heb je ons reclamespotje op RadioNL al eens gehoord? Krijgen we veel reacties op.”

Opleiding voor vakmensen
“Volgend jaar willen we het machinepark uitbreiden met een digitale snijplotter. Die koppelen we aan de webshop, zodat de online bestellingen automatisch worden gesneden op de juiste maat. Dan hebben we geen stansmallen meer nodig.”

“We moeten wel kiezen voor automatiseren. Mensen die zelfstandig kunnen werken aan de machines zijn schaars. In Duitsland is er een opleiding om met golfkarton te leren werken, maar in Nederland niet. Het zou mooi zijn als er hier ook een opleiding voor zou zijn. Dat zijn het soort onderwerpen waarover ik met andere leden van Kartoflex van gedachte zou willen wisselen. Ik ben benieuwd naar de andere leden en hun inzichten, ik denk dat dat veel waard kan zijn.”