26 november 2021

Nieuw bestuurslid: Sabrina van der Hoeven

Ze is het eerste vrouwelijke bestuurslid van Koninklijke Kartoflex. Sabrina van der Hoeven, HR-directeur bij De Jong Packaging Group, ziet het als een goede stap voor haar eigen ontwikkeling. En natuurlijk is het mooi dat er eindelijk een vrouw tot het bestuur toetreedt.  “Maar,” zegt ze stellig, “ik vind wel dat je altijd voor de beste kandidaat moet gaan. Het is leuk om de eerste vrouw te zijn, maar uiteindelijk gaat het om de toegevoegde waarde die ik breng, met al mijn ervaring.”

“Bij de holding ben ik ook de eerste vrouw in het managementteam. Het achtervolgt mij al mijn hele carrière, overal waar ik binnenstap ben ik de eerste vrouw. In de industrie zie je gewoon niet veel vrouwen, en de vrouwen die er zijn, vervullen meestal een HR-gerelateerde rol. Je moet hier als vrouw jezelf twee keer zo hard bewijzen, het duurt twee keer zo lang voordat je geaccepteerd bent, maar als je eenmaal je plek hebt veroverd dan tel je echt wel mee. De tijd dat vrouwen thuisbleven om voor de kinderen te zorgen is voorbij, ook in deze branche.”

Frisse blik

Haar rijke CV ziet ze als een pre in deze sector, waar veel mensen al heel lang bij één en dezelfde organisatie zitten. “Ik ben pas 40 en ik kom uit een andere sector. Ik was al vroeg in mijn carrière HR-manager en werd ook vrij jong HR-directeur. Jarenlang werkte ik met name in de industrie en de haven. Al die ervaring neem ik mee naar de kartonnage. Een frisse blik kan geen kwaad, toch?”

Sabrina doet mee aan de cao-onderhandelingen. “Ik zit nu anderhalf jaar bij De Jong Packaging Group en wil meer weten over de cao. Je kunt van alles vinden van een cao, maar als je niet meedoet in de onderhandelingsdelegatie is dat een gemiste kans. In mijn vorige functies heb ik ook altijd voor bedrijven onderhandeld over arbeidsvoorwaarden en individuele cao’s. Nu kan ik me voor een collectieve cao inzetten en zit ik met meerdere goede gesprekspartners aan de onderhandelingstafel. Dat is voor mij iets nieuws, interessant.”

“Pensioenen, ik vind het een geweldig onderwerp.”

Ook over pensioenen kan Sabrina meepraten. “Veel mensen vinden het saaie kost. Ik niet, vind het een geweldig onderwerp. Er ligt een pensioenakkoord, nu wil ik mijn steentje bijdragen om het goed op te zetten.”

“In alle sectoren waarin ik heb gewerkt is het een lastig onderwerp, vanwege de fysieke arbeid en de ploegendiensten. Als je over het pensioenvraagstuk wilt meepraten moet je je goed voorbereiden en je huiswerk doen. Ik vind dat een heerlijke uitdaging. ‘Ach jee, het is een vrouw, jong nog, wat weet die ervan.’ Maar dan zorg ik ervoor dat ik goed voorbereid ben, en als het me dan lukt heel gedreven mijn standpunt over te brengen, zijn ze flabbergasted. ‘O, ze weet toch wel heel erg veel.’ Daar haal ik mijn energie uit. Ik heb een enorm drive om te laten zien dat wij vrouwen ook een goede gesprekspartner zijn.”

Carrière

Een drukke baan, bestuurslid, cao-onderhandelingen, pensioenakkoord… waar haal je de tijd vandaan? “Het betekent inderdaad dat ik veel vrije tijd opoffer, maar ik heb het er voor over. Dit is iets nieuws, buiten mijn comfortzone, maar ik geniet ervan. Ik ben altijd heel carrièregericht geweest, heb ook bewust niet voor kinderen gekozen, ik vind mijn werk geweldig. Het geeft me veel energie. Binnen De Jong gebeurt er nu veel. We groeien snel, bouwen een nieuw pand in De Lier en tuigen een technische dienst op. Soms zit ik daar in het weekend nog over na te denken. ‘Waar zit jij nu weer met je hoofd?’ vraagt mijn man dan. Dan heb ik iets bedacht dat ik even wil uitwerken. Hij snapt dat, heeft zelf ook een carrière.”

Heb je nog een boodschap voor de andere Kartoflex-leden? “Tegen de vrouwen bij Kartoflex-bedrijven wil ik zeggen: laat je horen! Meld je aan, we hebben je nodig. En tegen iedereen: doe mee. Doe mee met teamsessies, kom naar ledenvergaderingen, laat weten wat jij belangrijk vindt in de cao. Kleine bedrijven, grote bedrijven, binnen Kartoflex heeft iedereen een stem. Hoe meer informatie we krijgen van onze leden, hoe beter wij als onderhandelingsdelegatie een goed pakket kunnen binnenhalen. Onderschat je eigen invloed niet. Straks ligt dat cao-boekje er en dan heb je je er maar aan te houden.”