3 maart 2021

“We horen bij de Kartoflex-club.”

Even kennismaken met... Jan Berends van Fardem Packaging BV in Edam

Fardem Packaging in Edam is sinds 1 januari 2021 lid van Kartoflex. Jan Berends, verantwoordelijk voor Finance/HRM/ICT bij Fardem, werkt er met veel plezier, sinds het bedrijf in 2012 onderdeel werd van de OPACK-groep van Oerlemans Packaging. “We zijn een soort familiebedrijf, met veel vaders en zonen die hier al jaren werken.”

Van jute naar folie

Jan Berends Fardem Packaging KartoflexFardem heeft een lange historie. In 1884 begon L.J. Heijmeijer aan ‘t Marken in Edam met de handel in en confectie van jute doek en jute zakken. In 1950 kwam daar papier bij. Die tak werd in 1989 verkocht. Sindsdien concentreert Fardem zich op het extruderen van polyethyleenfolie (PE) en de productie van polyethyleen industriezakken, liners en verpakkingsfolie.

Oorspronkelijk was Fardem vooral een leverancier van heavy duty zakken, maar de echte uitdaging vond het bedrijf in plastic verpakkingsmaterialen en de steeds strengere eisen die de feed- en foodsectoren daaraan stelt. "Onze producten en processen moeten aan steeds hogere eisen voldoen. En dat is prima. Als je voorop wilt blijven lopen in de branche, moet je altijd op zoek naar verbeteringen en nieuwe alternatieven," aldus Jan.

Duurzaam en circulair

De Oerlemans groep heeft een eigen regenereerlijn, waarin onbedrukte folie wordt gerecycled en weer wordt omgevormd tot polyethyleen korrel. Van deze korrels wordt opnieuw folie gemaakt; het milieu wordt minder belast en de productiekosten dalen. In 2019 won Oerlemans Packaging de Rethink Award voor ketensamenwerking met het Bag2Bag project, waarbij ze in samenwerking met Sabic en Morssinkhof-Rymoplast hoogwaardige verpakkingen maken met 50% recyclaat.

Maar het kan nog duurzamer. Binnen Oerlemans zijn ze nu bezig folie te maken uit rioolslib, PHA. PHA (PolyHydroxyAlkanaat) is een volledig biologisch afbreekbaar plastic dat onder natuurlijke omstandigheden snel afbreekt. Slib, het restproduct dat ontstaat door het zuiveren van rioolwater, wordt zo omgezet in een duurzaam product. Nog een voordeel: bioplastic gemaakt door bacteriën uit rioolwater concurreert niet met de voedselketen. Het huidige PLA bioplastic, afkomstig van landbouwproducten, doet dat wel.

Lotgenoten binnen Kartoflex

Lid worden van Kartoflex, Jan vindt het niet meer dan logisch. "We horen bij de Kartoflex-club. We zijn geëvolueerd van jute zakken naar flexibele verpakkingen – door de historie vielen we nog steeds onder de cao van MITT (Mode-, Interieur-, Tapijt- en Textielindustrie). De bijbehorende pensioenregeling liep af, een praktisch moment om over te stappen naar Kartoflex."

Een passende, nieuwe pensioenregeling was niet de enige reden voor Fardem Packaging om lid te worden van Kartoflex. "De aanwezige kennis binnen Kartoflex is ook een groot voordeel. De RI&E bijvoorbeeld, dat is complexe materie, goede ondersteuning daarbij is hier zeer welkom. En ook op HR-gebied hebben we te maken met branchespecifieke uitdagingen als vergrijzing en duurzame inzetbaarheid, zeker omdat we hier 24/7 draaien. Het is geweldig dat mensen hier lang blijven werken, we zijn één grote familie, maar een vijfploegendienst vraagt veel van onze werknemers. Daar moet je bovenop blijven zitten."

Jan kijkt er naar uit collega’s uit de branche te ontmoeten. ‘Lotgenoten’, noemt hij ze. "Zodra de situatie het toelaat en er weer bijeenkomsten georganiseerd worden, hoop ik de andere leden te ontmoeten. We lopen veelal tegen dezelfde problemen aan, daar kunnen we samen meer aan doen dan alleen."